1 200 euro per jaar voor een plaats in een ondergrondse privéparking? Plus meer luchtverontreiniging?

Het Lehonplein is een beetje het hart van een hele wijk. Elke woensdagnamiddag spelen Cyril, Ilyas, Sania en Lina met de step en met de bal. Binnenkort zullen ze hun speelterrein verliezen voor tenminste twee jaar. Bulldozers zullen verschijnen, het zal een grote werf worden, om drie verdiepingen parking te bouwen met 260 ondergrondse parkeerplaatsen. Twee jaar een werf, voor een totaal verkeerde oplossing van het mobiliteitsprobleem.

Eerst en vooral kost dit project handenvol geld. Aan de gemeente maar ook aan de inwoners. Een abonnement voor de ondergrondse parking zou zo’n 1200 euro per jaar kosten ( tegen 28 euro voor een bewonerskaart!) . En de cdH-schepen Denis Grimberghs heeft aan de immobiliënfirma die zich met de werf zal bezig houden beloofd : de gemeente zal 190 bovengrondse plaatsen in de publieke ruimte afschaffen om het gebruik van de ondergrondse parking te stimuleren.

Daarnaast zal het project het Lehonplein danig ontsieren. De werken zouden om te beginnen al twee jaar duren, maar ook daarna zal door het in- en uitrijden van de auto’s de ruimte om te spelen serieus ingeperkt worden.

Het verkeer in deze wijk is sowieso al heel intens, de ondergrondse parking zal dat nog stimuleren. En daar, waar elke dag kinderen spelen, zal de luchtvervuiling alleen maar toenemen.

De PVDA vindt dat dit project slechts geld in het laatje zal brengen van de privéondernemingen en ongemak voor de Schaarbekenaren. Er zijn nochtans genoeg andere oplossingen voor de mobiliteit: fietspaden, openbaar vervoer, deelwagens…

En U ? Wat denkt U ervan ? Welke andere mobiliteitspolitiek moet er gevoerd worden in Schaarbeek ? Vul de grote enquête van de PVDA/ PTB in : www.schaarbeek.pvda.be

Buurtbewoners mobiliseren zich tegen de ondergondse parking

Op woensdag 25 oktober 2017 heeft het Comité Liets-Lehon een ontepellatie gedaan op de gemeenteraad om zich tegen dit project te verzetten. Je vindt de tekst van hun interpellatie en de petitie hier: pétition en ligne ici.

 

 

Doe je mee?