Yuri DE BELDER

3e op de lijst, leraar in immersieonderwijs en geëngageerd!

Yuri De Belder is reeds meer dan 20 jaar Schaarbekenaar. Zeer gehecht aan de stad en groeide op al voetballend op straat met zijn vrienden. Tijdens zijn universiteitsstudies, engageert hij zich voor de strijd van mensen zonder papieren die een hongerstaking voerden. "Ik was geschokt dat mensen gedwongen worden om zichzelf pijn te doen om hun recht op een waardig leven te kunnen vrijwaren!” zegt hij.

Hij vertrekt naar Palestina om het conflict dat al tientallen jaren verzand is, beter te begrijpen. "Ik merkte dat mijn betrokkenheid met de Palestijnse strijd erg emotioneel was. Ik wilde beter begrijpen wat er gaande was, praten met de mensen die dagelijks in vernederingen leven.” Hij komt geschokt terug en heeft sindsdien niet opgehouden om te vechten zodat de fundamentele rechten van deze bevolking gerespecteerd worden.


Zeer actief in de strijd tegen racisme, zoekt hij eerst zijn weg in de Brusselse organisaties, voor hij als leerkracht in het secundair onderwijs terechtkomt in een Franstalige immersieschool op Helmet in Schaarbeek. Perfect tweetalig, geeft hij er lessen geschiedenis en aardrijkskunde in het Nederlands. "Ik ben erg trots op ons werk dat maakt dat studenten erin slagen hun dromen te verwezenlijken, hoger onderwijs te volgen terwijl ze soms uit zeer achtergestelde buurten komen."
Wat zette hem aan zich als kandidaat op te geven voor de gemeenteraadsverkiezingen? Het gevoel dat onze samenleving op een keerpunt staat en dat de sociale, klimatologische en economische crisis alleen kan worden overwonnen door meer solidariteit en sociale gerechtigheid, en niet door elkaar te bevechten!
Yuri is de Nederlandstalige woordvoerder van de PTB * PVDA-lijst
Neem contact op met hem via yuridb@outlook.be of 0489/85 08 39

Doe je mee?